zaterdag, augustus 16, 2008

Peilingen

In de laatste landelijke Gallup-peiling liggen Obama en McCain precies gelijk, met 44% elk. Gallup is daarmee pessimistischer over de kansen van Obama dan andere grote peilers, maar eigenlijk doet het er niet toe.
Een landelijke peiling zegt bijzonder weinig. De presidentsverkiezing worden niet gewonnen door degene die de meeste stemmen krijgt, maar door degene die de meeste kiesmannen verwerft. Oftewel: je moet de juiste staten winnen.

Hier is de Gallup-peiling verdeeld over red states (staten die sowieso door McCain gewonnen worden), blue states (staten die sowieso door Obama gewonnen worden) en battleground states (staten waar het er om gaat, de beslissende):



Wat blijkt? Obama doet het beter in zijn eigen staten dan McCain in de zijne en wint bovendien met zes procentpunten verschil de staten waar het beslist gaat worden.

De makers van de krantekoppen hebben de keus om op grond van deze peiling van een nek-aan-nek race te spreken. Hoe spannender de race is, hoe beter het is voor de media. Ze hebben er belang bij om te zeggen dat de beide heren gelijk op gaan. Maar dat doen de heren niet. Al mag het verschil best groter.