vrijdag, december 03, 2010

Herinnering

Op mijn voorlaatste blogje kreeg ik tot nog toe elf reacties. De kortste en (daarom?) mooiste was van Pien. Zij schreef naar aanleiding van het verhaal over de herkenning van kubus en bol:

"de herinnering zit in zijn handen, niet in zijn hoofd."

Deze prachtige opmerking roept allerlei associaties op. De meest persoonlijke is die van het kostershuis in Vries waar mijn toenmalige echtgenote en ik na een jaar of twee terugkeerden om er opnieuw te gaan wonen. We beklommen de trap naar de eerste verdieping. De trap was zo vertrouwd alsof we haar een kwartier geleden nog bestegen. De herinnering was niet zozeer van ons, als wel van onze benen. Spierherinnering, dat was het. Inderdaad, herinnering is niet persé iets van de geest.

Volgens Ben Okri hebben in Nigeria ook plaatsen een herinnering. Het verklaart misschien waarom een landschap schuldig kan zijn, zoals op vele plekken in Polen. Poëzie is soms meer waar dan rechtdoor denken.

Niettemin, de traditie is eensgezind: kennis is een overtuiging die gerechtvaardigd is en waar. Het zij zo. Maar misschien is kennis ook iets van het lijf.

7 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Interessante materie, het geheugen van het lijf. In de NRC, Wetenschapskatern, stond jaren geleden een artikel over moorden die zijn opgelost doordat organen van vermoorde mensen als donororgaan bij anderen werden geplaatst. Die orgaan-ontvangers kregen vervolgens gedetailleerde visioenen van de moord inclusief de moordenaars, waardoor de moorden gereconstrueerd konden worden en de daders gepakt.
Sorry, moet nu achterstallige Klaas-activiteiten gaan doen dus kan geen preciese bron voor je zoeken.
Jacqueline

10:18 a.m.  
Anonymous Anoniem said...

Wat klopt is dat de ruimtelijkheid bij zien en voelen niet hetzefde is (2d, 3d). Maar een vierkant heeft hoeken: blind of niet je voelt veel of weinig pijn bij de aanraking van een punt. Je beweert dus dat men de punten als zodanig visueel niet zou herkennen, zelfs niet in vergelijking tot een bol? Als iedereen eerst leerde een vierkant en bol te voelen en te herkennen, daarna pas ging zien, denk ik dat de resultaten van de proef procentueel anders zouden zijn. Men zou naar mijn mening toch de hoek herkennen als iets wat niet oneindig is en scherp.

En daarbij, ook al zou je toch gelijk hebben, wil mijn brein het niet als zodanig herkennen of accepteren.

Een kabouterfan

2:27 p.m.  
Blogger Clear Mind Press said...

wanneer je de Japanese taal leert schrijven moet je ten minste 2000 karakters kennen. En ongeveer 80 fonetische tekens. Je leert die door eindeloos schrijven. Het schrijven, met de kwast en inkt, is een ritueel. Een ritueel is een ding van het lichaam, niet van de geest. De hand leert het karakter en via de hand kun je het weer vinden. Het is onmogelijk om 2080 karakters (die soms bestaan uit heel veel streepjes) op te slaan in de hersenen en ze daar ook weer uit te halen, maar het lichaam herinnert zich het karakter, net als het lichaam zich herinnert hoe te fietsen of te schaatsen....

8:31 p.m.  
Anonymous Jaap said...

Ik kom nog even terug op Marco's 3 deuren, met een poging hem van zijn ongelijk te overtuigen. Ik presenteer het probleem in de versie die ik het eerst hoorde.

Als winnaar van een quiz maak je kans op een extra prijs: een auto, die achter één van drie deuren staat. Je kiest een deur, maar in plaats van die deur opent de quizmaster, die weet waar de auto staat, een andere. Hij laat zien dat de ruimte erachter leeg is en vraagt of je misschien alsnog je keus wilt veranderen.
Vraag: Is dit inderdaad verstandig, of juist niet, of maakt het niets uit?

Alsnog de andere deur kiezen geeft tweemaal zoveel kans op de auto als blijven staan. De kans dat je oorspronkelijke keuze goed was is en blijft 1 op 3, de kans op een andere deur 2 op 3. De quizmaster laat altijd een lege ruimte zien en schakelt daarmee een tweede mogelijk verkeerde keus uit; de kans van 2 op 3 blijft nu beperkt tot de ene overgebleven deur.

Andere redenering [voor mij persoonlijk de meest verhelderende]: Welke deur kan de quizmaster open doen? Van alle keren dat de quizmaster dit spel doet heeft de kandidaat 1 op de 3 keer goed gekozen. Dan maakt het voor de quizmaster niet uit welke deur hij opent. Maar 2 op de 3 keer heeft de kandidaat verkeerd gekozen, en kan de quizmaster maar één deur openen, omdat achter de andere de auto staat.

3:05 p.m.  
Anonymous Marco said...

Ah. Ik heb de vraagstelling verkeerd onthouden dan.

Ik was het deel waar hij de deur ook daadwerkelijk opendeed vergeten. Zo van: "Weet je het zeker?" en dat je dan door "nee doe maar andere" te zeggen, je kans vergroot.

Misschien moet ik het commenten toch maar achterwege laten...

Maar dank voor de verheldering, mijn geheugen is gewoon een rommel.

1:52 a.m.  
Blogger Heldinne said...

Oh ja, zeker, ik heb pas mijn oude autobiodames op schrijfschriftlijntjes laten schrijven hoe dat moest, op school, en een verhalen dat er los kwamen!

6:53 p.m.  
Blogger Unknown said...

basketball shoes,basketball sneakers,lebron james shoes,sports shoes,kobe bryant shoes,kobe sneakers,nike basketball shoes,running shoes,mens sport shoes,nike shoes
babyliss flat iron
ugg boots on sale
discount oakley sunglasses
oakley,occhiali oakley,oakley italia,oakley occhiali,oakley sunglasses
supra shoes
cheap ugg boots
designer handbags,handbags outlet,cheap handbags,purses and handbags,wholesale handbags,designer bags,bags outlet,handbags wholesale,cheap purses,discount handbags,handbags sale,wholesale purses,handbags and purses,designer purses
louis vuitton bags
ralph lauren outlet
hermes outlet
valentino outlet
ray ban outlet
pandora outlet
ferragamo shoes
tiffany and co
oakley canada
woolrich outlet store
canada goose outlet
coach outlet store

6:35 a.m.  

Een reactie posten

<< Home