zondag, november 09, 2008

Kaartsmullen

De kaartjes zijn om te kraaien van plezier. Eindeloos kun je vantevoren pielen met staten her en staten der. En als de uitslag komt zijn er negen blauw geworden: Iowa, Virginia, North Carolina, Florida, Indiana, New Mexico, Nevada, Colorado en Ohio. Lekker hoor, al die kiesmannen en vrouwen. Ik voorspelde er 356, het werden er 365. Niet slecht:


Qua oppervlakte lijkt het ongeveer gelijk verdeeld. Maar als je inzoomt op de kaart en kijkt naar counties is er opeens veel rood en weinig blauw:


Waar weinig woont lopen de kleuren nogal uit. Hoe weinig rood er werkelijk is wordt duidelijk op de mooiste kaart:


Alle steden zijn blauw. In het oosten zijn er counties op het platteland met redelijk wat Republikeinen. In het westelijk platteland woont eigenlijk geen mens. Grote blauwe cirkels. Obama.

4 Comments:

Anonymous Vn said...

Je zou door Obama's eclatante winst van de Electoral Vote (365 vs 162 kiesmannen) en door de algehele 'Obamania' inderdaad gaan vergeten hoeveel Amerikanen in werkelijkheid (nog) op McCain hebben gestemd. De Popular Vote maakt dit duidelijk:

Obama: 65.412.231 stemmen
McCain: 57.414.049 stemmen

Obama kreeg 52,6% van alle stemmen, McCain 46,1%. Er waren ook nog enkele andere kandidaten die stemmen binnenhaalden (Ralph Nader bijv. 0,5%). Oftewel, Obama kreeg uiteindelijk toch maar iets meer dan de helft van alle stemmen. Daarmee is Amerika nog steeds 'A House Divided'.

Soedish Vn

12:36 p.m.  
Blogger Marco said...

oei die comment verpestte de hurray republicans away sfeer wel een beetje...

Zegt dit trouwens niet wat over de amerikaanse kiessysteem? Dat al die kleine dorpjes eigenlijk weinig uitmaken en het toch gaat om de grote steden, waar eigenlijk de meer invloedrijke mensen wonen.

9:57 p.m.  
Anonymous marijn said...

Marco :S

9:15 p.m.  
Blogger Marco said...

wat heb ik nu weer gedaan?

6:38 p.m.  

Een reactie posten

<< Home