maandag, november 03, 2008

Respect


Over een uur of acht gaat ergens in New Hampshire de stembus open en meteen weer dicht. Het handvol stembiljetten wordt geteld en McCain wint. De eerste uitslag. Schiermonnikoog. Zoiets.

De stembusstrijd gaat als een golf door het land, later. Over een uur of dertig wordt bekend dat Barack Obama met ruime voorsprong gekozen is tot vierenveertigste president van de Verenigde Staten van Amerika.

Hoe lang zou het duren voordat in Europa een staatshoofd of eerste minister wordt gekozen met een ander kleurtje dan het vertrouwde roze? Wij vinden Amerikanen nogal achterlijk en ouderwets. Ze zijn ons ver vooruit.

naschrift: Het plaatsje heet Dixville Notch, en het heeft zojuist voor het eerst sinds 1968 op de democraat gestemd. Mijn eerste voorspelling is meteen fout. Dat kan nog leuk worden.

4 Comments:

Anonymous Anoniem said...

In Nederland we hebben zelfs nog nooit een vrouw als minister-president gehad. Daarin liggen zelfs landen als Senegal, Mozambique, Jamaica, India, Pakistan, Bangladesh en Sri Lanka (dat de eerste vrouwelijke m.p. ter wereld had) op ons voor! En die hadden ook nog eens allemaal een kleurtje! :P

Soedish Vn

11:04 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

Uit de peiling van Maurice de Hond (peil.nl) van gisteren (2-11) blijkt dat maar liefst 85% van de Nederlanders voor Obama is (zelfs onder de PVV-aanhang scoort Obama nog altijd 61%).

Echter, volgens dezelfde peiling denkt niet minder dan 65% van de Nederlanders dat Obama de komende vier jaar als president groot risico loopt te worden vermoord.

Ik moet bekennen dat ik bij die 65% hoor. Terwijl ik daar veel minder bang voor zijn als Nederland een gekleurde m.p. zou krijgen. Een vat vol tegenstrijdigheden toch steeds weer, dat Amerika.

Soedish Vn

11:28 p.m.  
Blogger Xander Michiel Beute said...

Jawel, maar die moordverhalen zeggen meer over de Nederlanders die dat denken, dan over Amerika.

12:04 a.m.  
Anonymous Anoniem said...

Na de moord op Fortuyn kunnen we ons daar helaas maar al te goed iets bij voorstellen. Maar het is toch meer dan een angst uit de polder die we projecteren op het grote Amerika: John F. Kennedy, Robert Kennedy, Martin Luther King, Malcolm X....

Als Obama dit overkomt, zou hij de vijfde Amerikaanse president zijn die wordt vermoord. En dan gaan we nog voorbij aan de mislukte moordaanslag op Reagan.

Dit is toch ook het land van 'Columbine High' en 'Virginia Tech'...

Maar goed, laten we daar maar liever niet aan denken. Het wordt een mooie, historische nacht morgen!

Soedish Vn

12:24 a.m.  

Een reactie posten

<< Home