Versnelling
In het verhaal "The new accelarator" van de bijna vergeten H.G. Wells (de auteur van 'War of the Worlds' en 'The Time Machine') maken we kennis met een zonderlinge professor die een middel heeft uitgevonden dat het leven versnelt. Het gevolg is dat degene die het inneemt zijn omgeving opeens stil ziet staan. Een bij vliegt nauwelijks merkbaar met zijn vleugels klappend bijna stationair. De twee hoofdpersonen die het middel hebben ingenomen moeten uitkijken dat ze niet te snel bewegen, aangezien dat voor aanzienlijke verhitting zorgt.
In de matige tv-serie 'Heroes' zag ik het verhaal vandaag terug; Hiro, een nogal komische Japanner, is in staat om de tijd helemaal stil te zetten, een miniem en tegelijkertijd kolossaal verschil met het vertragen van Wells. Hiro wil het liefst een superheld zijn en zijn merkwaardige vermogens alleen ten goede aanwenden, maar als zijn vriend in het casino al hun geld op nummer 23 ingezet heeft zet hij de tijd stil en legt het nog boven de markt zwevende balletje in het juiste vakje. Zonder moeite. Volgens mij moet het heel zwaar zijn, dat zwevende balletje, maar vooruit.
Om de associatie helemaal af te maken: ik herinner me vaag een discussie van jaren geleden waar in elk geval Rudy Kousbroek (in één van de Anathema-bundels?) aan meedeed. Het ging over Vasalis' gedicht 'Tijd', dat begint met de regels:
"Ik droomde, dat ik langzaam leefde...
langzamer dan de oudste steen.
Het was verschriklijk: om mij heen
schoot alles op, schokte of beefde,
wat stil lijkt.
Volgens Kousbroek is dit fout. Iemand die langzaam leeft ervaart de tijd als stroperig in plaats van snel. Volgens mij kan het allebei, en ligt Vasalis' gedachte meer voor de hand: iemand die langzaam is komt overal later aan. Bovendien kiest Wells ook voor de Vasalis-variant: wie accelereert ziet alles stilstaan. Ergo: wie vertraagt ziet alles flitsen.
6 Comments:
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Meneer Blaakmeer, het is duidelijk dat U Heroes niet eens volgt, het is overduidelijk dat het een geweldige serie is met geweldige personages, Hiro Nakamura in spe! Het is een enorm leuk en spannend verhaal dat je blijft volgen. Ik zeg nogmaals, ik ben zeer diep teleurgesteld in u :'(. (als u uw gedachten wilt veranderen, brand ik wel een paar dvd's voor u trouwens :P)
Over de rest van uw bericht... Met langzaam leven zou ik begrijpen: Langzaam de tijd voor het leven nemen. Langzaam leven is in mijn ogen niet een erg lang en uitgestrekt leven hebben waarbij alles rondflitst, maar simpelweg langzaam alles doen, bestuderen en begrijpen waarbij je alles in je neemt en echt de tijd voor neemt... kweenie hoe t uit te leggen, ik kom niet zo goed in mn woorden maar goed, U begrijpt me vast wel!
En iemand die snel zou leven zou zijn leven voorbij razen en vrijwel niets in zich nemen trouwens.
'Langzame Levers' zijn dus volgens mij soort van levensgenieters! (op de tijden na wanneer alles langzaam doen nogal een kwelling zou zijn, zoals school... daarbij zou t handiger zijn om erdoorheen te razen :P)
P.S. Sorry voor het lange bericht, ik verveelde me en heb een beetje hoofdpijn en had ff zin in blogjes bekijken enzo ^^
Marco, ik heb elke seconde van Heroes gezien. Het is, ik herhaal, matig. Maar daar mag jij best anders over denken. Over smaak valt te twisten.
Is goed... kzal u dan maar niet proberen u van mening te veranderen :D
heroes gaat echt helemaal nergens over
Kousbroek in Anathema's I, "Het Mössbauer-effect":
"De duidelijkste voorstelling is een grafische: men kan zich de gebeurtenissen gerangschikt denken langs een rechte lijn, beginnend bij A. Wie langzaam leeft is na een zeker tijdsinterval bij B. terechtgekomen. Iemand die gewoon leeft is dan al verder, bij C, maar nog niet zover als degene die snel leeft, die dan al bij D. is aangeland. Het is duidelijk wie in dat tijdsinterval de minste gebeurtenissen heeft zien 'passeren': de langzame. Ze heeft ze dus langzaam zien passeren."
Een reactie posten
<< Home