vrijdag, februari 06, 2009

Steentjeketsen


Een jaar of vijf geleden publiceerden Franse wiskundigen het resultaat van een onderzoek naar steentjeketsen. Je moet je steen onder een hoek van 20 graden opgericht en naar beneden op het water gooien. Het nieuws bereikte ook de Engelse pers, die met de tong in de wang meldde dat de Fransen er na zestig jaar ook achter waren. De meeste Engelsen snapten wel waar dat over ging: The Dambusters!

Op de vrijdagavond van de Nationale Wiskunde Dagen worden traditioneel het het aangename en het nuttige op komische wijze met elkaar verbonden. Eigenlijk kunnen alleen Engelsen dat, maar Jan de Lange kwam vanavond een heel eind in de buurt. Hij sprak over de aanval van 1943 op de dam van de Moehne, waarbij de Engelse luchtmacht in een bijna kwajongensachtige actie de dam met stuitende bommen te lijf ging. Met succes.

Jan spreekt over iets dat hem na aan het hart ligt en dat is te merken. Bovendien laat hij lange fragmenten zien uit de prachtige film die over de aanval is gemaakt. Wat we vanavond niet zagen, hoewel het belang ervan door Jan fraai en serieus verwoord werd: Aan het eind van de film keren de piloten terug naar de basis. De aanval is gelukt. Maar waar we enthousiaste verhalen in 'The mess' verwachten, krijgen we ernstig zwijgen, afgewisseld met beelden van de kamers van de jongens die de missie niet overleefden. Lege kamers.

2 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Ketsen? Keilen? Stuiten? Stuiteren?

8:19 p.m.  
Anonymous Jaap said...

Ik richt me even uitsluitend op 'stuiten'. Inplaats van 'stuitende bommen' had je ook kunnen schrijven 'stuiterende bommen'.
Dat had niet de mooie dubbelzinnigheid gehad die er nu in zit -zijn bommen niet per definitie stuitend? - maar wat mij intrigeert is of je bewust hebt gekozen voor het meest gelaagde woord. Eerlijk zeggen als het niet zo is; ook grote poezie komt deels aanwaaien. Zoals Pooh al zei: 'it's letting things come.'

11:01 a.m.  

Een reactie posten

<< Home