woensdag, maart 25, 2009

Dichtbij


Aanstaande dinsdag bevindt het wereldtoneel zich uren lang zo ongeveer in school. Nou ja, heel dichtbij dan, in het congrescentrum. Voor de Afghanistan-top worden drieduizend agenten opgetrommeld. Het sperrgebied (met dank aan collega Vogel voor de politiek correcte term) begint een meter of twintig naast de school, op het dak van Psyq. De afdeling angststoornissen heeft die dag geen klanten. Er zitten scherpschutters op het dak en in de tuin verdringen zich de tanks. Waar die op moeten schieten is een raadsel, maar het is fijn dat ze er zijn.

School aan de grens van de oorlog. Dat moest misschien maar niet. Wie wil zeshonderd pubers aan de grens van een gebied dat wordt beheerst door trigger-happy dienders? Drieduizend tegen zeshonderd komt volgens Bartjens neer op vijf agenten per leerling. De verhouding is een beetje zoek. Nee, dat moest misschien maar niet.

Dinsdag een vrije dag. Hillary Clinton landt per helikopter bij mijn schooltje. Daar kan Pythagoras niet tegenop. Ik ga niet kijken.