zondag, oktober 10, 2010

Vrijheid van godsdienst


Wanneer je het vergelijkt met de bijeenkomst die we vandaag in Utrecht mochten bijwonen verliest het veelgeroemde CDA-congres van vorige week nogal aan glans. Was er vorige week eigenlijk alleen een lange litanie van overspannen emotie, vandaag waren er argumenten. Was er vorige week een 'netnog' minister die met overslaande stem de menigte probeerde te temmen, vandaag was er een 'albijnanietmeer' minister die de subtiliteiten van de grondwet helder uit de doeken deed. De laatste minister heet Rouvoet. Hij sprak op een conferentie van Groen Links over de vrijheid van godsdienst. En dat deed hij nogal goed. Wat nou polarisatie?

Groen Links nodigt andersdenkenden uit. Anton Zijderveld opent de bijeenkomst met een mooi verhaal over twijfel. Als geloof een gebied is dat omgeven wordt door twijfel, is twijfel een groot gebied omzoomd door geloof. Dat is een prachtig beeld. Paul Scheffer wast vervolgens ieders oren. Zijn rustige, licht verbaasde presence maakt diepe indruk. Hier is geen enkele stemverheffing nodig.

Maar het mooiste is de frĂȘle moslima met zwarte hoofddoek die als door een wesp gestoken opspringt wanneer een meneer uit het publiek beweert dat hij nog nooit gehoord heeft dat moslimvrouwen als onrein worden beschouwd wanneer ze onbedekt het huis verlaten. Oh nee? Ze vertelt hoe het is om te studeren in Rotterdam en dan gehinderd te worden door mannen die je toevoegen dat je, inderdaad, onrein bent en terug moet naar de keuken. Ze besluit met de opmerking dat ze lid wordt van Groen Links. Terecht lijkt me.