zondag, oktober 31, 2010

Dubbel paspoort


Afgelopen zomer, Fort Worth. Het eerste wat Leo Vroman ons vraagt is of we bij Vroman's nose zijn geweest, een rotsformatie in de vorm van de kenmerkende kokkerd. Vroman plaatst zijn neus in Texas, ergens in de buurt van Albany. Nee, zijn we niet geweest.

Het internet kent inderdaad een geologische formatie die luistert naar de naam Vroman's nose, maar deze ligt in de staat New York. Zou Vroman in de war zijn met zijn vorige woonplaats? Of is er in Texas inderdaad ook een geologische formatie die zijn naam draagt?

Leo Vroman laat vol trots zijn laatste productie zien. Het is een harmonicaboekje dat in een luciferdoosje past. Een kopie van het origineel heeft hij gisteren voltooid en opgestuurd naar het verre vaderland. Ik blader door het origineel. Het zijn vooral tekeningen, met een beetje tekst.

Later staan we voor het raam van zijn studeerkamer. Daar, vlakbij, staat de nieuwe "high rise" die hij beschrijft in zijn herfstdagboek. Het gebouw schittert in de avondlucht. Verderop rijst de skyline van het centrum. Het is mooi. "Ja", zegt Vroman, "het is mooi."

Leo Vroman is Nederlander en Amerikaan.

2 Comments:

Anonymous Suus said...

Leo Vroman is een held.

2:38 p.m.  
Anonymous anja said...

Blogblok??????

9:20 p.m.  

Een reactie posten

<< Home