donderdag, april 07, 2011

Annunciaties


Natuurlijk, zo'n romereis bestaat uit zes uur slaap en achttien uur werk per dag. Vreselijk afzien is ons deel. Ondertussen zijn we in Rome, schijnt de zon en schittert om elke straathoek kolossale cultuur. In mijn geval gaat het vooral om de annunciaties.

Het thema is even simpel als ontroerend. Het meisje ontmoet een engel. De engel is zelfverzekerd en sterk, of eerbiedig en jong. De engel is langgelokt. Een man en een jongen. De maagd is verlegen of zelfbewust. Een verrast meisje of een hemelse vrouw.

In de monumentale deur van de Santa Maria degli Angeli is een vijf jaar oude annunciatie te zien. Het is een beeldhouwwerk, of een relief. Een engel en een meisje. Het meisje buigt, de engel is hoog verheven. Diagonale lijnen in de structuur van de deur verbinden de jongen en de vrouw.

Zwanger zonder sex. Maar ondertussen. Waarom gaat het in de literatuur nooit over de erotische spanning tussen de engel en de vrouw?

4 Comments:

Anonymous Jaap said...

Erotische spanning? Frank toch! Hoe durf je het te suggereren? Zoals wij allen weten is een vrouw hetzij 'la Mamma', en heilig, hetzij een del. Deze spagaat is door de Moederkerk verordonneerd, en daar kan niet van worden afgeweken.

12:14 p.m.  
Anonymous Anoniem said...

Hoera een blogje en een goede!

Nina

7:36 p.m.  
Blogger Suzanne said...

Ik denk dat het komt doordat uw proefschrift nog niet af is.

12:53 a.m.  
Blogger ahmed deraz said...

خدمات الشارقة – المحترف للصيانة – الامارات
اسعارفي الامارات epoxy
تركيب سيراميك الشارقة

3:39 p.m.  

Een reactie posten

<< Home