dinsdag, juli 01, 2008

Marechaussee


Mijn mentorklas mag naar het Nederlands Forensisch Instituut. De allereerste excursie van een schoolklas ooit, en ze hebben op het NFI geen plannen om het vaker te doen. Uniek. Vraag niet hoe het kan, profiteer ervan.

Omdat het zo uniek is hebben ze bij het NFI iets heel leuks bedacht: om kwart voor één krijgen we het bericht dat de bus voor staat. Maar de bus is geen bus, het is de koninklijke bolide van de firma Beuk. Zo'n bus met drie zetels per rij, in plaats van vier stoelen. En om het af te maken: we worden begeleid door drie motoragenten van de marechaussee.

We scheuren over het Hubertusviaduct, door Benoordenhout rijden we op de linkerbaan langs de file, op de Van Alkemadelaan staan mensen te zwaaien. Alle stoplichten staan op rood als we er langs zoeven. Op het grote kruispunt aan het eind van de Utrechtsebaan krijgen onze motoren hulp van een motormuis van de politie. Het verkeer op de baan die de stad in leidt staat stil voor een blauwe bus vol snotneuzen.

We razen over de snelweg, nemen de afslag Rijswijk en kunnen meteen doorzoeven, want ook hier wordt het verkeer door de mannen tegen gehouden. In het jargon, zo leerden we vanmiddag, heet dat: een kruispunt afblazen. Als we de bestemming naderen gaan de sirenes aan. Mensen kijken reikhalzend om: blauwe zwaailichten, een blauwe bus, vol blauw bloed?

Inderdaad. Vol prinsen en prinsessen.