maandag, augustus 04, 2008

Abortiefjes


De Deventer boekenmarkt was een beetje een droom: vaak voorgenomen, nooit gedaan. Gisteren waren we er precies op tijd, in 2008. In eerdere jaren zou het een nachtmerrie zijn geweest; rondlopen tussen een miljoen boeken en weten dat je er maar een paar duizend kunt zien, zodat nog geen procent van alles wat je persé moet hebben en nu binnen een halve kilometer te vinden is onvindbaar blijft. Verschrikkelijk.

Ik hoef niet meer zo nodig iets te vinden.

In het boekje dat we cadeau kregen van de firma Kluwer, over de mooiste middeleeuwse boeken in Deventer bezit, staat een andere aardige vorm van boekengekkigheid. Tegen het eind van de middeleeuwen ontdekten uitgevers dat het mooiste perkament verkregen kan worden uit de huid van embryo's. Die huid is ultradun en toch stevig, en er groeit geen haar op. Naar verluidt was er een complete industrie, waarbij koeien en paarden werden gehouden om ze om de zoveel tijd operatief van een embryo te ontdoen.

Er is een woord voor boeken die op dat soort perkament zijn uitgegeven: abortiefjes.

In Italië, of all places, werd besloten dat deze vorm van gekkigheid te ver ging. Is dat niet het land waar nog steeds zangvogeltjes worden gegeten?