zondag, november 16, 2008

Perimeter


Elk jaar in november praat ik over het wonderlijke getal π, dat de verhouding tussen de omtrek en de diameter van een cirkel aangeeft. Die verhouding is bij alle cirkels gelijk, omdat alle cirkels gelijkvormig zijn. Hebt u zich dat wel eens gerealiseerd? Alle cirkels zijn gelijkvormig. Alle vierkanten ook. Parabolen?

De waarde van het getal π is onbekend. Het getal heeft namelijk oneindig veel decimalen en geen enkele regelmaat. Van die decimalen zijn er inmiddels meer dan een triljoen bekend, en dat is nog geen miljoenste procent van het totaal. In de oudtestamentische boeken 1 Koningen en 2 Kronieken zijn ze er sneller mee klaar. Daar is π gewoon drie.

Wat nou als je een fundamentalistische wiskundige bent? In het april nummer uit 2008 van de New Mexicans for Science and Reason newsletter werd bekend gemaakt dat de staat Alabama besloten had de waarde van π te wijzigen van 3,141592.... in precies 3. Let wel, het april nummer. De staat Alabama werd binnen de kortste keren bedolven onder emails en telefoontjes van mensen die wilden protesteren tegen zoveel wiskundige waanzin.

Het getal heeft me ooit geld gekost. Ik verloor een weddenschap met een meisje uit de tweede. Zij kende op de afgesproken datum driehonderd decimalen. Zelf ben ik nooit verder gekomen dan zestig. Nerd!

8 Comments:

Anonymous Vn said...

Troost je Blaak: de Japanner Akira Haraguchi (60+) wist in 2006 100.000 decimalen uit het hoofd op te noemen. Hij deed dat in ruim 16 uur. Hoewel Haraguchi alles op video heeft laten vastleggen, is zijn prestatie nog steeds niet erkend door het Guinness Book of Records. Volgens Guinness staat het record op naam van een andere Japanner, die in 1995 42.195 decimalen wist te noemen.

Dat meisje van toen uit de tweede was dus nog wel een eindje verwijderd van de échte Übernerds.

8:21 p.m.  
Blogger Marco said...

U krijgt een sixpack biertjes naar keuze van mij op school als u er ook 360 kent, in dezelfde tijd als dat meisje :P

10:37 p.m.  
Blogger Frank Blaakmeer said...

Ha Soedish, dus jij hebt wikipedia ook ontdekt (gemene grijns). En Marco, een sixpack voor zoveel moeite? Get real.

9:51 a.m.  
Anonymous Vn said...

Nee hoor, ik heb gewoon 'Akira Haraguchi' ingetypt in Google... :P

Soedish

4:52 p.m.  
Blogger Marco said...

wat kreeg dat 2e klassertje dan, mr blaakmeer? :P Ik weet trouwens wel zeker dat er meer mensen die willen bijdragen aan dit goede doel!

6:47 p.m.  
Blogger Nils von der Assen said...

Ik lees liever Life of Pi van Yann Martel; moet een prachtig boek zijn!

Komt die alfa weer.

;)

7:35 p.m.  
Blogger Suzanne said...

Alfa 2: Ook Life of Pi gelezen, is helemaal super.
En.. Ik weet dat hier ver uit de buurt moet blijven, maar parabolen zijn toch niet gelijkvormig? Ze kunnen toch een steile berg zijn, en een heuveltje?

8:06 a.m.  
Anonymous Jaap said...

Alabama stelt pi op 3. Dit soort dingen gebeurt vaker. Het BBC-actualiteitenprogramma 'On the Hour' [pas op: satire!] meldde op 8-8-1992: "(...) the Ukraine declared its own independent laws of physics. Under the new legislation only natural-born Ukrainians were granted the right to have density, speed was calculated to equal boiling-point over height and friction was abolished, which caused increased mortality around hills, but meant that Ukrainians could glide over hundreds of miles with just one push. Meanwhile in Kiev over threehundred protesters were injured in gravity riots."

12:07 p.m.  

Een reactie posten

<< Home