zondag, mei 31, 2009

Changeling


Changeling is een goede film. Dat kan ook niet anders, want de film is geregisseerd door Clint Eastwood. Clint is op zijn oude dag één van de meest constante en meest interessante regisseurs van, zei ik Hollywood? Changeling is goed maar niet groots, zoals Unforgiven en The bridges of Madison County en A perfect world en Letters from Iwo Jima. Wat maakt die man veel heel erg goede films!

Angelina Jolie is haar zoon kwijt. De politie van LA brengt hem terug, maar hij is het niet. Angelina protesteert, dit is mijn zoon niet. Het is hem wel zegt de politie. Een arts verklaart dat kinderen best opeens tien centimeter kleiner kunnen worden. Tuurlijk. Angelina zeurt door. Wie teveel zeurt wordt opgesloten in het gesticht. Uiteindelijk komt alles goed. Of niet?

Wat de film zo goed maakt is dat we vantevoren weten dat er een waargebeurd verhaal verteld wordt. Een schandalig verhaal. Puntje van je stoel. De film is lang en laat toch veel weg. Weglaten is altijd goed, en Clint heeft het diploma op zak. Om dan toch af en toe gevaarlijk dicht langs de rand van sentiment te scheren. Er langs, het geeft niet, het is lekker.

Wat de film niet groots maakt is dat hij teveel wil. Changeling is een 'period piece', een western, een whodunnit, een tearjerker en een rechtbankfilm. Dat is een beetje veel.

Goeie film.