woensdag, november 07, 2007

Beau

Ik kom er rond voor uit: ik ben een Beau-fan. Zijn optreden als ankerman in het programma 'Boulevard' was al voortreffelijk vanwege de constant hoge dosis ironie. En deze week, ziek thuis, heb ik het prachtige spelprogramma 'Deal or no deal' ontdekt. Voor dit spel hoef je niets te weten of te kunnen. Je moet alleen je hebzucht een beetje in toom houden. En dat lukt niet hè? Nee, dat lukt niet.
Beau speelt een prachtige dubbelrol: hij staat aan de kant van de deelnemer op de stoel. Hij belt met de bank. De bank doet een voorstel: de kandidaat kan nu wegwandelen met 4500 euro. Beau zegt tegen de bank dat die een krentenkakker is, schandalig! En spoort alleen al daarmee de kandidaat aan om nog even verder te spelen. Maar je moet het zelf weten hoor.
Beau houdt elke opwinding zorgvuldig buiten zijn presentatie. Hij moet dit doen van zijn baas, en dus doet hij het. Laten we het maar niet al te serieus nemen.
Eergisteren kreeg de deelnemer van dienst een bod van tienduizend euro. Deal or no deal. Bij het afslaan van het bod zou de kandidaat moeten kiezen uit de twee overgebleven dozen, eentje met honderd euro en eentje met vijftigduizend euro. Wat opengaat is weg, dus je moet dan hopen dat de doos met honderd euro opengaat. Wat te doen? Daar moest de kandidaat verrassend lang over na denken.
Er is ook wel een argument voor, al is het een heel slecht argument. Stel je immers voor dat je deze spelsituatie heel vaak speelt. Dan mag je verwachten dat je even vaak goed gokt als fout, en krijg je per gok een gemiddelde opbrengst van 25050 euro (de helft van het aantal gokken 50.000, de andere helft 100). De verwachtingswaarde (zo heet dat in de boeventaal van de kansberekening) van de opbrengst van dit spelletje is dus 25050 euro. Maar mag je dat bedrag ook verwachten? Nee, natuurlijk niet!
Je speelt maar één keer. En dus is de situatie te vergelijken met het volgende: Je hebt 10000 euro gewonnen in de staatsloterij. Je gaat naar de Nederlandse Bank om het bedrag op te halen. De kassier doet je een voorstel: Mevrouw, ik geef u de kans om uw bedrag te vervijfvoudigen door met deze zuivere munt even kop te gooien. Pardon? Kop? En wat gebeurt er als ik munt gooi? Ja, dan houden wij uw gewonnen 10000 euro en krijgt u een mooi groen briefje om de thuisreis van te betalen. Gooit u maar!
Gooit U?
U bent wel gek. Zet er vier camera's omheen, een zaal vol publiek dat zich er mee bemoeit en een alleraardigste buitengewoon rustige presentator en u gooit wel.