woensdag, oktober 22, 2008

Kleine man


In het Van Abbe museum in Eindhoven zagen we vandaag de tentoonstelling 'Heartland', gewijd aan moderne kunst uit de streek rond de Mississippi. Er was veel flauws en veel fraais, en er waren briljante foto's van Alec Soth.

De foto gemaakt van Patrick, op Palmzondag in Baton Rouge, Louisiana, is verbijsterend fraai. Patrick komt net uit de kerk, waar hij net als iedereen een grote palmtak kreeg. In zijn linkerhand houdt hij een grote bijbel vast die intensief wordt gebruikt. Er steken overal papiertjes in, om teksten te markeren.

De omgeving waarin hij is betrapt bestaat uit louter rotzooi. Het maakt Patrick minder. Het lijkt of hij hier op zijn plek is, tussen het weggegooide bouwmateriaal. Patrick is een kleine man, in meerdere betekenissen. De straat in de verte is onscherp. Te ver. Boven zijn hoofd, bijna buiten bereik, bloeit een Blauwe Regen. Patrick kijkt zelden omhoog.

Patrick is vooral klein omdat alle attributen die hij draagt te groot zijn. Het boek, de palmtak, maar vooral het pak, ze zijn te groot.

Patrick is een kleine man met een raar hoofd en scheve tanden. Zijn moeder houdt heel veel van hem. Hij is haar enige zoon.