zondag, april 04, 2010

Bas


Bestaan er onbaatzuchtiger medemensen dan Bas van der Vlies? De ingenieur zelf zal de vraag verre van zich werpen. Hij kent zichzelf in het licht van de Schrift vooral als zondaar. Het zij zo. Ik vind Bas een mens van groot formaat. De Nederlandse politiek zal hem missen.

Een week of wat terug maakte de voorvrouw van Trots op Nederland de toenmalige minister van financieën uit voor draaikont, leugenaar en lafbek. Ze spuwde er bijna van. Daarna was het woord aan de fractievoorzitter van de Staatkundig Gereformeerde Partij. Bas van der Vlies maande de leden tot serieuze aandacht en brak vervolgens zijn staf over de mate van onfatsoen die zojuist door de populiste was vertoond. Hij trok het zich persoonlijk aan. Bas schaamde zich. De kamer, aanvankelijk nog lacherig, werd muisstil. Aan het slot van zijn opmerkingen werd er met de vuisten op de tafels geroffeld. Het was een even ontroerend als hoopgevend moment.

Op stille zaterdag sprak Van der Vlies voor het laatst het congres van zijn partij toe. Hij memoreerde hoe hij destijds geroepen was tot het ambt van fractievoorzitter en lijsttrekker. Er vielen grote zware woorden. In bevindelijke kring vallen die makkelijker dan daarbuiten. Bas memoreerde hoe hij de auto langs de snelweg parkeerde om te denken en te bidden. Hij zat er zwaar mee in de klem. Er was sprake van bange worstelingen. Maar gelukkig: met kracht werden de woorden mij in het hart gelegd. Het was een bevel, het overweldigde mij totaal.

Zo worden mannenbroeders bijna nergens meer geroepen. Alleen bij de SGP. Ik ga hem missen. De onbaatzuchtige, de vleesgeworden ernst, de totale eerlijkheid. Meneer Van der Vlies, het ga u goed.