zondag, april 18, 2010

Residentie


Zijn er landen waar het staatshoofd niet in de hoofdstad woont en werkt? Eens even denken, ehhh, ......

Op weg naar de bibliotheek van het Filmhuis fietst ik vanmiddag langs de koffer van Stanley en Livingstone. De koffer staat tegen de pui, uitnodigend opengeslagen. In het deksel bevindt zich een briefje: alles vijf euro. In de koffer ligt een maagdelijk exemplaar van de Times Atlas of the World, Compact Edition.

Thuis, terug op de bank, bekijk ik de landeninformatie. Er is één hoofdstad per land. Dat is wel zo handig. Maar er is een uitzondering. Het staat er echt: Netherlands: Capital: Amsterdam/The Hague.

Zou de samensteller zich in de luren hebben laten leggen door de term 'hofstad'? Of is er meer aan de hand? Wat bepaalt eigenlijk dat Amsterdam de hoofdstad van Nederland is. Staat dat in de grondwet? Nee toch zeker?

Volgens het groot woordenboek van Van Dale is de hoofdstad de stad waar het bestuur is gevestigd. Dat is Den Haag.

Wacht, het staat wel in de grondwet, in artikel 32:
Nadat de Koning de uitoefening van het koninklijk gezag heeft aangevangen, wordt hij zodra mogelijk beëdigd en ingehuldigd in de hoofdstad Amsterdam in een openbare verenigde vergadering van de Staten-Generaal. Hij zweert of belooft trouw aan de Grondwet en een getrouwe vervulling van zijn ambt. De wet stelt nadere regels vast.
Ja, verdraaid. Maar om nou te zeggen dat dit artikel gaat over de vraag wat de hoofdstad van Nederland is, dat gaat wat ver.

Wanneer we Amsterdam vervangen door Den Haag is er nauwelijks sprake van een echte wijziging van de grondwet. Toch? Wat let ons?

1 Comments:

Blogger Salomon said...

Al krijg je een taalhervorming en wordt de dt afgeschaft, als de grondwet daarop gewijzigd wordt zal het parlement toch in moeten stemmen met minstens 2/3 meerderheid.

Mocht Den Haag worden gepromoveerd tot hoofdstad van niet alleen onze mooie provincie maar ook van het Koninkrijk der Nederlanden, krijgen we dan ook een eigen vliegveld; een naamsverandering van Rotterdam naar Rotterdam/The Hague Airport, nog niet eens in het Nederlands (waarom dan niet 'Shipcave', van het Nederlanse schip en hol, als in grot) telt naar mijns inziens niet mee. Bijkomende consequentie zou natuurlijk ook moeten zijn dat wij de Gay Parade, de coffeeshops en natuurlijk de wallen moeten overnemen.

Hmm, toch maar in Amsterdam houden, die hoofdstad? Scheelt ook weer in geluidsoverlast, tenzij het bankroet van Ijsland nog lang doorgaat.

Overigens lees ik net op Wikipedia dat bij een hoofdstad die geen stad is meestal de term 'hoofdplaats' wordt gebruikt. Verwijzend naar het feit dat Den Haag volgens sommige muggenzifters geen stadsrechten heeft gekregen, zouden wij dan ook met "hoofdplaats" worden aangeduid? Dat klinkt dan weer wat dubieus...

7:21 p.m.  

Een reactie posten

<< Home