maandag, juli 19, 2010

Allegedly


De stad moet zich er natuurlijk diep voor schamen. Aan de andere kant, het levert een aardige attractie op. We weigeren om de dollars neer te tellen die ons naar de zesde verdieping van het book depository brengen. We wandelen op de beroemde 'grassy knoll' en bekijken het plaveisel waar met witkalk een kruis gezet is bij de plek. Dat de straat sinds 1963 meermalen opnieuw geasfalteerd is doet er niet toe. Het kruis bevindt zich pal onder de kont van de man in het wit.

Onder de pergola staat een meneer met een schare aanhangers. Het blijkt de samenzweringsadvocaat van dienst. Hij verkoopt dvd's en een tijdschrift met foto's van de lijkschouwing. Mijn exemplaar wordt gesigneerd door de auteur, ooit 'Staff Photographic Consultant to the House Select Committee on Assassinations', die er achter een campingtafeltje wat mistroostig bij zit te kijken.

De spreker vertelt me waar Zapruder stond: daar op dat pilaartje. Zijn assistente hield zijn benen vast terwijl hij filmde. Ik weersta de verleiding om vanaf zijn plek een foto te maken.

Op de hoek van het plein is in de gevel van het beruchte gebouw een 'historical marker' aangebracht. De tekst zegt dat:
Lee Harvey Oswald allegedly shot and killed President Kennedy.
Het was in Dallas. Of zijn we daar misschien ook niet helemaal zeker van?