zaterdag, december 02, 2006

Easy slide

Op de bescheurkalender van het Simplistisch Verbond stond in het jaar 1982 de serie 'kicks for niks', bestaande uit lekkere handelingen die geen cent kosten. De drie mooiste voorbeelden: "De eroverheen geschoten bal tegen de binnenzijde van het hek van de buren naar boven rollen", "De kartonnen binnenhuls van de oppe wc-rol laten ronddreutelen" en "De sliert tissues net zo lang uit de doos blijven trekken tot zij vanzelf scheurt."
Mijn moeder bleek gisteravond de gelukkige eigenaar te zijn van een door de verzekering betaalde kick: de Easy-Slide van de firma Arion. Getuige de handleiding hebben we hier te maken met een "hulpmiddel voor het aantrekken van steunkousen met open teenstuk". Het ding is bedacht door een slimme orthopeet die misschien nog nooit van het begrip topologie heeft gehoord, maar voor het vak meteen helemaal geslaagd is. Stel je een aan alle kanten gesloten cilinder voor van een soort parachutestof, ongeveer een meter lang en met een diameter van ruwweg tien centimeter, met aan één van de uiteinden een lusje. Zet nu je voet tegen de ronde bovenkant van de cilinder en trek deze over je onderbeen heen. De cilinder ziet er dan alsvolgt uit:

In het zeg maar 'holle' deel van dat tekeningetje moet je dus nog een been en een voet denken. Nu kan de steunkous over het in de Easy-Slide gehulde been worden getrokken. Dat gaat lekker makkelijk, want de stof van de Easy-Slide, en hier zit hem de crux van de uitvinding, is van een buitengewoon grote overglijbaarheid. Omdat de kous een open teenstuk heeft piept de lus van de Easy-Slide er doorheen nadat de kous over het been is getrokken. En dan komt de door de verzekering betaalde kick. Ik citeer de handleiding: "Verwijder de Easy-Slide door aan de lus te trekken die door het open teenstuk steekt. De elastische kous kan hierbij tegengehouden worden." De laatste zin, en dan vooral het gebruik van het woord 'kan' vind ik al heel verblijdend, maar het gaat natuurlijk om de handeling en het gevoel dat daarmee gepaard gaat; voel hoe de Easy-Slide tussen je huid en de kous vandaan wordt getrokken. Doe het langzaam. Voel hoe waar de Easy-Slide verdwijnt de steunkous en de huid van je onderbeen een harmonisch en gezondheidsbevorderend geheel vormen. Nog langzamer, totdat uiteindelijk de Easy-Slide met een stoffig maar niettemin helder geluidseffectje van je voet verdwijnt. Mmmmmmmm! Nee, ik heb het niet geprobeerd, ik stel het nog even uit. Een jaar of veertig.