vrijdag, december 12, 2008

Googolplex


Brugklassers willen één keer per jaar weten hoe je grote getallen uitspreekt: miljoen, miljard, biljoen, biljard, triljoen, triljard en wat dan, nou, wat dan, wat dan, zeg dan zeg dan zeg dan ...

Tja, wat dan? Tegenwoordig zijn we gezegend met internet op het bord. Daar staat de lijst al op de muur te lezen, als, hoe toepasselijk, een didactisch verantwoord mene tekel. Een telspel: Quadriljoen, Quadriljard, Quintiljoen, Quintiljard , Sextiljoen ... Hier moet een beetje brugger een beetje lachen.

Onderaan de lijst staan de meest intrigerende: de googol en de googolplex. De googol is een 1 met 100 nullen er achter. De googolplex is een 1 met googol nullen er achter. Drie jongetjes pakken een lege bladzijde in hun schrift en beginnen als gekken rondjes neer te pennen. Die googolplex zullen ze eens even knippen en scheren.

Ik lees voor wat er staat: Aangezien het aantal cijfers in een googolplex gelijk is aan een googol+1, is het onmogelijk om het getal googolplex in het decimale talstelsel uit te schrijven, omdat men nooit genoeg materiaal ter beschikking zou hebben: Er zouden per atoom in het heelal minstens 10.000.000.000.000 cijfers moeten worden genoteerd!

Daar lachen ze om. Gewoon een beetje doorschrijven. Vandaag kwamen ze trots acht blaadjes laten zien met een 1 met ongeveer duizend nullen er op. Bijna op de helft meneer.

Gewogen en te licht bevonden. Het is ook niet te vatten, groot zijn.

1 Comments:

Blogger Suzanne said...

Ik haak al af bij het idee dat googolplex een 1 met googol nullen erachter is. Ik kan dat niet snappen- googol is een 1 met honderd nullen, dan is googolplex een 1 met honderdeneen nullen? Dat zeggen de Engelsen mooi: I can't wrap my mind around it. Om elke atoom in het omniversum. Ik dacht dat ze het gewoon in een potje bewaarden, dat omniversum.

5:13 p.m.  

Een reactie posten

<< Home