donderdag, december 11, 2008

Landjepik


De onvolprezen blog Strange Maps mocht onlangs haar tienmiljoenste bezoeker verwelkomen. Bij wijze van cadeautje plaatste de vooralsnog naamloze blogmaster tien rare kaarten in één keer. Wat een feest! De mooiste kaart is die van de eliminatie van Duitsland. De reden achter de grenzen op de kaart, die overigens door Duitsers is vervaardigd, is niet bekend volgens Strange Maps. Je zou denken dat het een Nederlands grapje was, vooral gericht tegen onze zuiderburen. De werkelijkheid is simpeler: omdat Engeland niet aan Duitsland grenst is de Britse bezettingszone aan Nederland gegeven.

De kaart is overigens realistischer dan je denkt. Ik bezit een overdruk van een illegaal vlugschrift dat aan het eind van de oorlog werd verspreid, waarin serieus wordt voorgesteld om de oppervlakte van ons land te verdubbelen door annexaties in het oosten. Het gaat om een versie van het plan Bakker-Schut:
Merk op dat het deel van Duitsland dat in grijs is afgedrukt ook hier overeenkomt met de Britse bezettingszone.

Uiteindelijk kwam het in 1949 tot een annexatie van achttien stukken land met een totale grootte van 69 vierkante kilometer, een speldeprik op de kaart hier vlakboven. De belangrijkste bewoonde gebieden werden door de Duitse overheid in de jaren zestig weer teruggekocht.

1 Comments:

Blogger marcelkuyper said...

Het is maar goed ook dat die annexatieplannen niet zijn doorgegaan. We hadden dan een enorme Duitstalige minderheid gehad die zich natuurlijk steeds luider zou zijn gaan roeren. In 1989 was dan de oostelijke helft van Nederland verenigd met de rest van de Bondsrepubliek. Trouwens, Thomas von der Dunk heeft een aardig boekje geschreven over een alternatief verloop van de Nederlandse en Duitse geschiedenis. Heel aardig.

8:32 a.m.  

Een reactie posten

<< Home