vrijdag, maart 06, 2009

Andere tijden


Carolina Hansen begint te vertellen in het Nederlands: “Als er weer één geboren was moest er ook weer één uit, anders was er geen ruimte in dat kleine huisje.” Het is alsof ze een droevig lied zingt in een vreemde taal. Dan brengt ze haar moeder ter sprake en vindt als vanzelf haar stem terug: “Beneden onder an de diek. En mien moeke was hail schoon heur!”

Vrouwen op leeftijd vertellen hoe het was om dienstbode voor dag en nacht te zijn, in het Oldambt van de jaren twintig en dertig. Ik ken die vrouwen. Het zijn de nichtjes van mijn moeder, het is mijn moeder zelf. Het Gronings is precies goed, de klank van de Veenkoloniën. Ga twintig kilometer verderop en het is weg. Gronings nog, dat wel, maar niet de klanken die ik ken van thuis.

De nichtjes kwamen op verjaardagsvisite en lachten vijf kwartier in een uur. Heel anders dan de familie van vaderskant, die achter het glas naar elkaar zwegen. Ik heb er een grote liefde voor de tongval van Veendam en van de Pekela's aan overgehouden. Gisteravond kwam het voorbij op de treurbuis, een droevig prachtig cadeau.

1 Comments:

Blogger Benny said...

If you're intersted in a replica, or perhaps the actual factor rolex replica sale store around. Be certain that the organization you're working with is trustworthy and understands their watches. It's hublot replica sale usually fundamental that you simply get the top quality you're able to probably obtain and also the top price. You'll find not only a lot of very good sites that carry thesetag heuer replica sale but you'll find loads of awesome shops that do at the same time. Nonetheless, in the event you reside inside rolex replica you could not have the ability to get them. Examine together with your wonderful jewelry retailers to view what they have to supply. In 2012 the Flat Six, named affectionately for the engine type with the replica watches uk a new design and look has arrive on board towards the loved ones. The watches happen to be given a sleeker appear and really feel.

11:02 a.m.  

Een reactie posten

<< Home