woensdag, april 15, 2009

Alles gratis


Op de Haagse Markt is alles gratis, bijna. Ik koop een zak met zeven klein uitgevallen rode paprika's. Laten we zeggen dat er twee hele grote te maken zijn van mijn kleintjes, een zeer conservatieve schatting. Bij Appie kosten hele grote rode paprikae precies twee en een halve euro. Mijn zeven kleintjes moeten dus vijf euri kosten. Albert die op de kleintjes let blijkt precies vijf keer zo duur als de Haagse Markt.

Vijf keer! Vierhonderd procent extra!

De Haagse Markt beweert dat ze de grootste van Europa is. Dat hebben we eerder gehoord, in Barcelos, Noord Portugal. Het zal er om spannen. Qua groente en vis lijken de markten erg op elkaar. Uitgebreide voorraden groente, deels exotisch met onbegrijpelijke namen. Even vreemde hoeveelheden verse vis van allerlei aard, een meters lange collectie van zilveren vissen, plastiekerige inktvis, een vreemde kleine zwarte vis die ook van plastic lijkt. In Den Haag ontbreken de stallen met wassen Mariabeeldjes, de levende hondjes, poezen, vissen, konijntjes en kippen. En de op het zwarte af verweerde vrouwtjes, klein en gebogen met een lading voedsel als een jute baal gedragen op de rug. Dat hebben we niet in Den Haag.

Henk koopt drie makrelen. Drie voor vijf. Gerhard en ik verplichten ons een vis af te nemen. We zijn Henk elk één euro zevenzestig schuldig. Later laten we zonder te betalen onze vis op school liggen. Gebrek aan aandacht. Geen liefde.

Sorry Henk.