dinsdag, april 21, 2009

Sigaret


Over de laatste rokers is het nodige geschreven. Er is een kort verhaal van Hermans, een soortgelijk verhaal van .... was het Updike? Nee, ik weet het opeens, het was Garrison Keillor. Er is ook een dingetje van een Japans auteur. En er is het filmpje dat ik al jaren geleden heb bedacht maar nooit gemaakt:

Op het plein zit een man te roken. Een tram rijdt voorbij. Alle reizigers zien de rokende man en ze gaan allemaal bellen; 112, help, hier zit er één te roken, in de open lucht, het openbaar. De schande! Met zwaailicht ("blauw, blauw") en sirene ("tatoet, tatoet") arriveert de politie. Een achtervolging, door een supermarkt met vallende blikken, scheef in de weg geparkeerde winkelwagens, en behulpzaam wijzende clientele ("Daar, die kant op, door de achterdeur!").

De man rent over straat, twee agenten volgen te voet. Houd hem, het is een roker! Een behulpzame passant brengt hem ten val. Hij gaat gestrekt op het asfalt, de camera registreert vanuit een pissebedden-perspectief hoe de roker over het asfalt schuift. Het gecamoufleerde illegale pakje sigaretten vliegt uit zijn borstzak en komt vlak voor de camera tot stilstand.

In hetzelfde shot zien we de agenten naderen. Eentje ontfermt zich over de verse arrestant. De andere loopt naar ons toe en raapt het bewijsmateriaal van straat. De camera tilt mee omhoog. De agent kijkt om zich heen. Niemad die acht op hem slaat. Terloops pakt hij drie sigaretten uit het pakje en steekt ze in zijn binnenzak.

Fin.

2 Comments:

Blogger Wyneke said...

exactly what should happen.

Het spreekt voor zich. Ik zeg niets meer, Meneer!

P.S. U heeft nog steeds niet gereageerd op mijn aan u geweide blog...

11:50 a.m.  
Blogger Marco said...

Klinkt niet eens zo slecht! Als u dit vaker doet, filmpjes bedenken, waarom ken ik geen enkel filmpje van u? Het zou leuk zijn filmpjes van u te zien :D Misschien kunt u meewerken met BCP ^^

7:32 p.m.  

Een reactie posten

<< Home